Gemeentehuis Velsen

Gemeente Velsen

Het stadhuis van Velsen is het laatste grootse ontwerp in het lange leven van W.M. Dudok. Het is het sluitstuk van het stedenbouwkundige wederopbouwplan dat hij samen met Maaskant en Van Tijen maakte voor het tijdens de oorlog zwaar verwoeste IJmuiden.

 

In het monumentale gebouw zijn belangrijke gemeentelijke functies ondergebracht zoals de raadzaal, de burgerzaal, de bestuurskamers en de trouwzaal en een groot aantal kantoorruimten. Gebouw B is door middel van een loopbrug verbonden met gebouw A. Een bijzonder element is de 50 m hoge klokkentoren. Het bruto vloeroppervlak (BVO) van gebouw B bedraagt circa 8.000 m2.

In 2009 heeft de gemeente Velsen opdracht gegeven onderzoek uit te laten voeren voor een renovatie. De belangrijke doelstellingen waren: het verhogen van de duurzaamheid van het gebouw; het vervangen en verbeteren van het klimaatbeheersysteem zodat het voldoet aan de huidige eisen en een omvangrijke asbestsanering. Dit alles met behoud van de monumentale waarde van het gebouw.

Eind 2012 heeft de gemeente opdracht verstrekt om de renovatie uit te voeren. Begin 2014 is het gebouw opgeleverd. Princes Margriet opende in 1965 op feestelijke wijze het stadhuis. Op 26 maart 2014 heropende Prinses Margriet ook.

 

Opdrachtgever: Gemeente Velsen

Architect: Dudok

Locatie: IJmuiden

Rol Regent: Regent Vastgoedmanagement & Advies voerde in opdracht van de gemeente Velsen de directievoering en – in de laatste fase van het traject – ook het projectmanagement.