Tuinstadhuis Amsterdam

Gemeente Amsterdam

Het Tuinstadhuis, een naoorlogs kantoorgebouw aan het Plein ‘40-’45, is in opdracht van de gemeente Amsterdam gerenoveerd naar een moderne kantoorhuisvesting. Met dit kantoor brengt de gemeente voor het Amsterdamse Stadsdeel Nieuw-West, kantoorfuncties volgens het concept ‘Het Nieuwe Werken’ samen.

 

Het Tuinstadhuis, gebouwd in 1962, is ontworpen door Lucas & Niemeijer (o.a. Rijkswaterstaatgebouw Westraven) als oriëntatiepunt aan een centraal winkelplein gelegen in de wederopbouwwijk Slotermeer. De renovatie en het interieurontwerp laten de kracht van het gebouw uit de jaren ’60 weer voor zichzelf spreken met duurzame ingrepen voor hedendaags comfort en een heldere, open indeling.

Door de nieuwe gevelopeningen verbindt de plint van het gebouw zich met het plein en de waterzijde. Op de begane grond is zogenoemde plaza ontworpen waar men samenkomt voor overleg en lunch. Vanuit deze ruimt is er zicht op zowel het plein als op de waterrijke oostzijde. De kwaliteiten van dit wederopbouwpand werden met deze renovatie, binnen een relatief beperkt budget, versterkt.

De renovatie is gefaseerd uitgevoerd terwijl het gebouw in gebruik bleef. In samenhang met de omvangrijke asbestsanering vereiste dit veel afstemming en maatregelen om het overlast naar de gebruikers en het publiek te beperken.

 

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam

Architect: Fokkema & Partners Architecten

Locatie: Amsterdam Nieuw-West

Rol Regent: Regent Vastgoedmanagement & Advies voerde in opdracht van de gemeente Amsterdam met succes het directiemanagement en toezicht